tisdag 19 juni 2012

Goda resultat!

Idag var vi ju hos logopeden som jag skrev om förut.
Det gick väldigt bra, Julia har utvecklat ett väldigt fint språk, Malin (barnens logoped) tror det kommer lossna snart! Det som är lite svårt var vissa vokaler, som i. Den byter hon gärna till e istället.
 När det gäller Julia så ska vi fortsätta som vi än så länge gjort. Eftersom hon gjort stora framsteg när det gäller talet så har vi än så länge gjort helt rätt. Så hon ska fortsätta gå hos Marie (hennes talpedagog) och vi ska öva med henne på dagis och hemma som vi än så länge gjort.
Ljuden har även lite svårt att komma fram, hon pratar mycket "bakåt i munnen", orden ligger alltså långt bak. Och detta berodde antagligen på nappen...!

När det gäller Wille så ska vi sluta oroa oss, han har ett väldigt stort ordförråd, väldigt bra ordförståelse och ligger inte onormalt långt efter sina jämnåriga. Möjligtvis att han har svårt för vissa ljud, men dom "mil-stolpar" man sätter upp när det gäller ett barns tal följer han. Alltså att vid en ålder så ska man kunna sätta ihop si och så många ord till en mening, man ska kunna ett visst antal ord m,m. Och allt som inte stämmer eller vad man ska säga var några ljud. Sch bland annat. Men viljan att lära sig prata finns där, och många gånger är det lathet. Dom han skulle säga paket, men sa istället keet. Men efter att Malin jobbat på med honom i ett par sekunder och delat upp ordet till: pa-ket så lossnade det plötsligt och han sa det.
Samma sak med min syster, när vi skulle gå så skulle Wille säga hej då. Men han säger koko istället. Varför det är så vet jag inte. Men min syster gav sig inte och efter några sekunder så fick hon honom att säga Hej då! Allt genom att dela upp ordet åt honom.
Så när det gäller Wille så ska vi öva vissa ljud (kommer få hem material), och så när han är mottaglig så ska vi rätta honom när han säger fel ord och dela upp det åt honom. Till en början så kan talet bli hackigt, men det kommer snart lossna.
Även han har orden lite för långt bak och även där är det antagligen nappen som är den skyldiga...!


När det gäller båda barnen så använder ju dom sig av tecken som stöd. Många gånger har dom använt sig av det med oss här hemma, men varken jag eller Jimmy förstår ju! Otroligt frustrerande. Vissa ord har dom ju lärt oss som katt, ko, låda m,m. Men nu har jag och Jimmy fått i uppgift att lära oss tecken. Så vi får hem en uppslagsbok med tecken som vi ska slå i när barnen använder sig av något. Blir som att få lära sig ett nytt språk, men det kan nog vara spännande!
Att dom använder sig av tecken gjorde inget alls. Tvärtom! Huvudsaken är att dom gör sig förstådda på ett eller annat sätt. Talet skulle inte bli lidande av detta fick vi lära oss.
Så jag och Jimmy har lite jobb framför oss, lära oss tecken språk (dom ord som behövs) och få barnen att sluta med napp... Spännande sommar det blir det här!

2 kommentarer:

  1. Tecken som stöd är jättekul! Vi har gått en kurs på jobbet o barnen tycker det så spännande! Både de som behöver o de som bara gör det för att vi gör det ibland. Om ni har en smartphone kan jag tipsa om att det finns en tecken-app att ladda ner. Lite roligare o lättare att förstå än en bok....

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det ska bli jättespännande! Få jobba lite med huvudet igen :-D Är lite orolig att jag inte ska "få in dom" men det löser sig nog...
    Funderar på om det inte finns nån kurs för teckenspråk här i stan, för även om barnen inte kommer använda det hela livet så är det ju ändå spännande att kunna.
    Tyvärr har vi ingen smartphone, typsikt nog :-( Men tack ändå!

    SvaraRadera